Εποχικές ιώσεις και τρόποι προφύλαξης των παιδιών

Το χειμώνα έχουμε έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στους ιούς σε σχέση με τους ενήλικες γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο, όσο όμως μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με ιούς η άμυνα τους χτίζεται και έτσι γίνονται λιγότερο επιρρεπή στις ιώσεις. Η μετάδοση επίσης των ιών είναι πιο εύκολη το χειμώνα λόγω του συνωστισμού των παιδιών στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο και το σχολείο.

Στα συμπτώματα των ιώσεων του αναπνευστικού περιλαμβάνονται κυρίως ο πυρετός, η ρινική καταρροή, ο βήχας, ο πονόλαιμος. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν και να επισκέπτονται τον παιδίατρο όταν τα συμπτώματα παρατείνονται πέραν των 3 ημερών ή νωρίτερα εάν το παιδί παρουσιάζει κακή διάθεση παρά την πτώση του πυρετού, έχει ωταλγία, αναπνευστική δυσχέρεια, δερματικό εξάνθημα, μειωμένη διούρηση ή πρόκειται για βρέφος.

Η ξεκούραση και η λήψη άφθονων υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιώσεων. Τα αντιπυρετικά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πυρετό. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση μιας απλής ίωσης αλλά μόνο όταν υπάρχει μικροβιακή λοίμωξη γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγούνται μόνο κατόπιν κλινικής εξέτασης από τον παιδίατρο

Υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που μπορεί ένας γονιός να κάνει προκειμένου να προφυλάξει το μικρό παιδί από τις ιώσεις:

Συχνό πλύσιμο των χεριών: Εαν μπορούσε κάποιος να δώσει μία και μόνο συμβουλή αυτή θα ήταν η πιο σημαντική. Μαθαίνουμε στο παιδί καθώς μεγαλώνει να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι, μετά την τουαλέτα και πριν το φαγητό. Το μαθαίνουμε επίσης να μην ακουμπά με βρόμικα χέρια το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

-Συχνός καθαρισμός της μύτης: Καθαρίζουμε συχνά τη μύτη του παιδιού με φυσιολογικό ορό. Επίσης τα μαθαίνουμε να πετούν το χαρτομάντηλο με το οποίο σκούπισαν τη μύτη τους και να μη βήχουν απευθείας πάνω σε άλλους αλλά να χρησιμοποιούν τον αγκώνα τους

Σωστή διατροφή: Η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ενισχύει τον οργανισμό του παιδιού και το θωρακίζει απέναντι στις ιώσεις.

Καλός ύπνος: Κατά τη διάρκεια του ύπνου εκλύονται ορμόνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Εμβόλια: Βεβαιωνόμαστε πως το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο για την ηλικία του.

Συχνός αερισμός των χώρων: Οι ιώσεις ευνοούνται από το συγχρωτισμό των ανθρώπων το χειμώνα σε κλειστούς χώρους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αερίζουμε το σπίτι κάθε μέρα.

Όχι κάπνισμα σε κλειστούς χώρους: Τα παιδιά που εκτίθενται παθητικά στον καπνό παρουσιάζουν περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Το κάπνισμα είναι επίσης ιδιαίτερα επιβαρυντικό σε παιδιά με άσθμα και αλλεργίες.

Κρατήστε το παιδί στο σπίτι όταν είναι άρρωστο τόσο για να μην κολλήσει τα υπόλοιπα παιδιά, όσο και γιατί όντας ο οργανισμός του αδύναμος κινδυνεύει να κολλήσει αμέσως μια άλλη ίωση.