ΓΡΙΠΗ ¨ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ¨

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Οι ιοί τύπου Α και Β αποτελούν τα κύρια αίτια της γρίπης στον άνθρωπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κακουχία, μυαλγίες, φαρυγγαλγία, καταρροή, βήχα, κεφαλαλγία, νωθρότητα στα βρέφη. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτία, έμετοι, διάρροιες)

Πως μεταδίδεται η γρίπη

Ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά κοντά σε άλλους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω των χεριών όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία μέρα πριν αρρωστήσουν έως περίπου μια εβδομάδα από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν συμπτώματα , ενώ τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μια εβδομάδα. Το διάστημα μεταξύ επαφής με τον ιό και εμφάνισης της νόσου είναι 1-4 μέρες.

Αντιμετώπιση γρίπης

Η γρίπη,τις περισσότερες φορές, είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος και οι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Αντιπυρετικά, άφθονα υγρά και ξεκούραση βοηθούν τον ασθενή. Επειδή όμως η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολλή σοβαρή νόσο με ενδεχόμενο επιπλοκών, οι γονείς την εποχή που παρουσιάζει έξαρση η γρίπη θα πρέπει έγκαιρα να ζητούν εκτίμηση από τον παιδίατρο. Υπάρχουν αντιϊκα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία αλλά και προληπτικά. Τα φάρμακα αυτά χρησιμεύουν για να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων, να μειώσουμε κατά 1-2 μέρες τη χρονική διάρκεια της νόσου και ενδεχομένως να προλάβουμε επιπλοκές.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας ανησυχήσουν

-Επηρεασμένη γενική κατάσταση του παιδιού ( υπνηλία,μειωμένη δραστηριότητα ακόμα και όταν είναι απύρετο)

-Δύσπνοια, κυάνωση

-Άρνηση για λήψη τροφής, υγρών, έμετοι

-Ισχυροί πόνοι στα πόδια με αδυναμία βάδισης

-Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης

-Παρατεινόμενος πυρετός

Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη

-Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους

-Πλένουμε επιμελώς τα χέρια μας

-Οι ασθενείς παραμένουν στο σπίτι και επιστρέφουν στο σχολικό και εργασιακό περιβάλλον όταν πλέον δεν μεταδίδουν τη νόσο
-Ξεκούραση, καλή διατροφή

-Μαθαίνουμε στα παιδιά να βήχουν στον αγκώνα τους και να αποφεύγουν την επαφή του προσώπου με τα χέρια τους όταν είναι βρώμικα

-Εμβολιασμός για τη γρίπη

-Οι ομάδες υψηλού κινδύνου λαμβάνουν προφυλακτική αγωγή όταν εκτεθούν στον ιό σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού